Skip to content
Humana-nova_logo

Humana Nova: Ekološki održiv tekstil protkan tolerancijom

U Aziji, rijeke postaju crne i za to su krivi naši ormari puni šarenih odjevnih komada!

Tekstilna industrija je negativac u svim pričama o zašiti okoliša. S obzirom na činjenicu da je ova industrija druga na listi najštetnijih industrija po okoliš, tu titulu nosi sa punim pravom. Zastrašujuće su činjenice da gotovo 5% ukupnog prostora na deponijama zauzima tekstilni otpad i 20% svih zagađenosti pitke vode nastaje obradom i bojenjem tekstila! Poslovni model brze mode oslanja se na globalnu ovisnost o kupovini, kratkom roku trajanja odjeće i brzim promjenama u trendovima. Konzumerizam i raskošnu ponudu u tržnim centrima plaćamo pitkom vodom, čistim zrakom i obradivim zemljištem, ali i ljudskim zdravljem.

Pravo osvježenje u moru fast fashion brandova je Socijalna zadruga Humana Nova, koja inovativnim pristupom spaja zero waste koncept i zapošljavanje socijalno zanemarenih osoba. Ekološka osvještenost umotana u praznični duh – papuče od recikliranog materijala Socijalne zadruge Humana Nova – kao podsjetnik da ne zaboravimo na Planetu u vrijeme praznika. Vođeni motivom stvaranja tolerantnih društvenih odnosa i uravnotežeg korištenja resursa, osnovna djelatnost Zadruge je proizvodnja tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala i prodaja second-hand odjeće.

Naime, tekstil prikupljen na predviđenim lokacijama se klasificira i put ka novom vlasniku se nastavlja ovisno o kategoriji:

  • Neoštećena odjeća i obuća prosljeđuje se na dalju prodaju u sacond-hand prodavnici
  • Odjeća sa manjim oštećenjem dorađuje se u šivaonici gdje dobiva novi sjaj
  • Oštećena odjeća dobiva novi identitet i koristi se za izradu patchwork pokrivača, torbica, vrećica
  • Od potpuno oštećenog tekstila proizvode se industrijske krpe za brisanje
  • Neupotrebiv tekstil se prosljeđuje na reciklažu

Impresivna je činjenica da je Socijalna zadruga Humana Nova do kraja 2017. godine sakupila  1451,5 tona korištenog tekstila. Sortiranjem, redizajniranjem, ponovnom upotrebom i recikliranjem sakupljenog tekstila izbjegnute su emisije 5,2 tone CO2, spašeno je  8 678 043 m3 pitke vode, izbjegnuta upotreba 435 tona umjetnih gnojiva i 290 tona pesticida koji bi bili potrebni za proizvodnju iste količine novog tekstila.

Dakle, gdje drugi vide otpad, zaposlenici ove zadruge vide prilike. Njihov biznis model slijedi metodologiju zero waste koncepta i cirkularne ekonomije, a njihov cilj je produženje životnog vijeka odjeće i sprječavanje odlaganja na deponije, uz efikasno korištenje resursa. Naravno, ključ uspjeha je inspirativno radno okruženje i zaposlenici koji svojom kreativnošću doprinose stvaranju unikatnih proizvoda.

Ova sjajna ideja nije ostala nezapažena. Naime, Socijalna zadruga Humana Nova dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima je i priznanje za izniman ekološki utjecaj, održivost i pozitivan utjecaj na klimatske promjene, dodijeljeno od strane EUKI-ja (Europska klimatska inicijativa) u okviru projekta „Climate bridges“, kao i „Innovation Award Winner 2022“, od strane EASPD-a (Evropsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom) za inovativan model radne integracije osoba s invaliditetom u djelatnosti upravljanja tekstilnim otpadom.

Ivan Božić, osnivač Zadruge ističe: „U svako vlakno naših proizvoda utkano je zadovoljstvo i dobrobit zaposlenih, zadruge, prirode i zajednice. Svi su artikli izrađeni u našim pogonima gdje su djelatnici Humane Nove pronašli inspirativno i sretno radno okruženje“.

Više o radu Socijalne zadruge Humana Nova, adresama njihovih prostora za sakupljanje korištenog tekstila i odjeće, prodavnicama u kojima možete kupiti odjeću i nove tekstilne proizvode pogledajte na njihovoj stranici: www.humananova.org i njihovim društvenim mrežama.

Share this post