Skip to content
boca_

BEO BOTTLE: Revolucija u proizvodnji plastike

Prema UN-ovom izvještaju, svake minute, količina ekvivalenta jednom kamionu plastike završi u oceanu!

Zagađenost plastikom je već desetljećima aktuelna tema u medijima i globalni problem koji eksponencijalno raste. Okruženi smo plastikom, te se sa nesavjesnim odlaganjem svakodnevno susrećemo: u prirodi, na ulicama gradova, u rijekama i okeanima, a čest je i prizor plastičnih kesa koje se bezbrižno vijore na granama drveća.

Šokantne su i činjenice da:

  • Više od 20.000 plastičnih boca vode kupi se svake minute u cijelom svijetu,
  • U Holandiji na otpadu dnevno završi 12 miliona plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu,
  • 99% plastike napravljeno je od nafte, a proizvodnja plastike troši više ove sirovine čak i od same avioindustrije.

Uzimajući u  obzir navedene činjenice, jasno je da su temeljite promjene neophodne, kako u industriji proizvodnje plastike, tako i u obrascu ponašanja potrošača.  Na sreću, ako se osvrnemo oko sebe pronaći ćemo i pozitivne primjere entuzijastičnih pojedinaca.

Radeći kao business development manager u industriji plastike, Damir Perkić, primjećuje ove probleme, te ih vidi kao inspiraciju za pokretanje vlastite firme.

Sa motivacijom da promijeni tradicionalni način proizvodnje plastike i ponudi alternativno rješenje, ovaj mladi poduzetnik porijeklom iz BiH, osnivač je firme BEO Bottle. Primarni cilj ove kompanije je proizvodnja biorazgradivih boca za višekratnu upotrebu od bioplastike, koja je dobijena od ostataka materijala šećerne trske. Najnoviji proizvod ove firme je i višekratna šolja za kafu od iskorištenog biljnog ulja, koji dobavljaju iz restorana. Dodatno, istraživanje Univerziteta Radboud je pokazalo da BEO boce apsorbiraju više CO2 u svom životnom ciklusu nego što emituju! Zvuči nestvarno!

Kao što je već poznato, ciruklarna ekonomija je koncept koji uzima u obzir kompletan životni ciklus proizvoda, od ekstrakcije sirovina, proizvodnje, transporta, faze upotrebe proizvoda do odlaganja nakon upotrebe. BEO Bottle, osim što zamjenjuje jednokrate plastične boce i čaše, ide korak dalje i ne koristi nove sirovine za proizvodnju, nego koristi nužne sporedne produkte već postojećih procesa. Obrada sirovina i proizvodnja se vrši lokalno, izbjegavajući nepotreban transport. Iako su proizvodi dizajnirani za korištenje duži vremenski period, napravljeni su od biljnog, potpuno razgradivog materijala, a mogu se upotpunosti i reciklirati. Stoga, ukoliko dođe do njihovog odlaganja, potpuno je bezbijedno za okoliš. Eko ambalaža upotpunjuje ovu priču. Ambalažni materijal je napravljen od mješavine poljoprivrednog otpada i papira s FSC certifikatom koji se može reciklirati, koristeći pri proizvodnji 100% obnovljive izvore energije. Uz javno dostupne izvore pitke vode u gradovima, ove boce mogu potpuno potisnuti flaširanu vodu sa polica.

Moto BEO Bottle-a je povezivanje sa prirodom i poticanje ljudi da razmišljaju o svom utjecaju na okoliš. „Individualno u svakom momentu donosimo odluke koje utječu na okoliš. Proizvodnjom višekratnih proizvoda od biljnih sirovina, BEO Bottle želi da omogući svakom pojedincu da izabere okolišno prihvatljivu opciju, te da olakša implementaciju koncepta nula otpada u svakodnevnom životu“ – ističe Damir Perkić.

BEO Bottle svoju borbu za održivu budućnost nastavlja i nakon proizvodnje. Odlučni da maksimalno iskoriste moć biljaka, za svaki prodani proizvod, zajedno sa NGO Trees for the Future (TFTF), sade stablo koje apsorbira u prosjeku 15 kilograma ugljendioksida. Kako ističe Perkić, već iza sebe imaju zasađenih 45.000 stabala!

Više informacija o BEO Bottle je dostupno na: https://beolifestyle.com/en/

Share this post